onsdag 29 april 2015

Om mina rosenmönstrade sjalar som har fått nya virkade kanter

Minns ni mina rosenmönstrade sjalar/halskläden med slitna fransar som jag köpte i second hand-butiken tidigare i våras? Nå, kanske inte för det var ju ett tag sedan som jag berättade om dem i det här inlägget. Jag har arbetat med att virka nya kanter till dem under ett bra tag nu, och till sist har de äntligen blivit klara.

Den svarta sjalen var den första som jag började arbeta med, och den fick en virkad kant i entrådigt ullgarn. Jag virkade ett väldigt enkelt mönster med bågar av luftmaskor som man fäster i varandra med en fast maska; hur simpelt som helst men ändå rätt effektfullt, tycker jag. Längst ner i varje båge virkade jag in en svart farfallepärla för att ge både lite tyngd och glans åt sjalen. 

Därefter virkade jag kanten till den röda sjalen. Även där använde jag mig av entrådigt ullgarn, fast ett rött den här gången, och för att variera mig virkade jag stolpar istället för bågar. Den här sjalen fick också en pärlkant längst ner, dock inte med svarta utan med röda genomskinliga glaspärlor. Sjalen har tidigare varit ganska utsatt för slitage och det fanns några små hål här och var som jag lagade så osynligt som jag förmådde med det röda ullgarnet. Dock kan man inte undgå att lägga märke till att den är lagad om man skärskådar den noga, men jag tycker inte att det gör så mycket eftersom lagningarna ju är en del av sjalens historia.

Slutligen var det då dags för den gröna och tillika den sista av sjalarna. Till en början visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med den eftersom jag förstod att det nog skulle bli svårt att hitta ett garn i samma ärtgröna nyans som sjalen. Sedan kom jag dock på att vi fick en kasse garn av en släkting och däri fanns det härvor tunt grönt garn av okänd garnkvalitet. Detta garn visade sig tursamt nog passa i princip perfekt till sjalen. Den gröna nyansen är för övrigt mycket svår att fånga på bild; min kamera vill inte riktigt återge den såsom jag tycker att den ser ut i verkligheten, även om det är bra nära.

Dock hade jag redan använt de enda virktekniker som jag behärskar på de första båda sjalarna (det vill säga stolpar och luftmaskor) och någon mer variation på virkad kant kunde jag inte komma på, trots att jag försökte och experimenterade med några olika varianter. Inget av mina försök blev riktigt bra, så jag gjorde till slut en kant av virkade luftmaskor på den här sjalen också; samma sorts kant som på den svarta. Enda skillnaden är den att jag här gjorde fler och betydligt mindre bågar, och jag virkade även fler varv. Denna sjal kantades också med glaspärlor, helt genomskinliga utan någon färg och tre stycken i varje båge. 

Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med mina second hand-fyndade sjalar; de blev som nya med sina virkade kanter och jag har redan börjat använda dem flitigt. Den gröna är för tillfället min favorit, tror jag; härlig ärtgrön färg, jättefint rosentyck och en kant med ordentlig tyngd i, eftersom den har betydligt fler pärlor längs kanten än de båda andra. Den piggar nu upp både min oftast svarta klädsel och tillika mitt humör.

2 kommentarer:

  1. Mycket jobb har du lagt ner, men så blev de också väldigt fina allihop! Kul att du ansträngde dig att göra dem lite olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tog lite tid att göra men det var det värt; de blev ju betydligt bättre än vad de var när jag köpte dem. Jag är faktiskt riktigt nöjd med dem.

      Radera