torsdag 9 april 2015

Om att sy lapptäcken av många olika tyger

Att sy lapptäcken av blandade tyger är som jag tidigare har berättat oerhört roligt, men det leder också till att vardagsrummet gärna vill bli rörigare än vanligt (nu hade jag förvisso ingen vidare ordning bland mina saker innan jag började sy heller, det måste tillstås, men det har knappast blivit bättre efter detta). Det pågående sömnadsprojektet har jag liggande utbrett på golvet för att kunna få en överblick av hur det ser ut och ha möjlighet att prova var de olika blommorna kan passa in i mönstret. Jag har precis sytt en blomma av ett lila batikfärgat tyg som en gång i världen var en skjorta, och är nu i färd med att prova ut var den blomman passar in bäst.

En stor del av de tyger som jag syr av kommer ifrån vårt eget hushåll; det kan till exempel vara gamla kläder, dukar, gardiner och lakan som inte är alltför utslitna, samt bitar som har blivit över efter tidigare sömnadsprojekt. Dessutom har vi fått en del tyger till skänks av släktingar och bekanta som vet att vi håller på med sömnad (och ibland även trasmattsvävning). Merparten av de tyger jag har att tillgå tycks dock gå i blått, så det verkar vara en populär färg både hos oss och i vår bekantskapskrets.
  
Lyckligtvis har jag en del tyger i andra färger än blått också, men det är inte alls lika gott om dem som det är om de blå. Och en del färger har jag väldigt lite av, såsom gult och grått, till exempel. Det är således sådana tyger som jag brukar titta efter när jag besöker second hand-butiker. Som jag har berättat tidigare så försöker jag i den mån det är möjligt att låta bli att köpa nya tyger till lapptäcken, förutom då botten- och kanttyger. Detta för att jag anser att själva principen med ett lapptäcke är att det skall vara just ett återbruksprojekt. Visst vore det frestande att bara gå in i tygbutiken och välja ut de tyger och mönster som jag vill ha och sedan komponera ett täcke utifrån det, men det tycker jag förtar själva idén med lapptäckssömnad. Att bara köpa nytt är ju verkligen inte återbruk.

I second hand-butiken brukar jag i min jakt på lämpliga tygbitar till lappsömnad hålla ögonen öppna efter småstuvar, örngott och mindre bomullsplagg som inte består av så mycket tyg, såsom förkläden och barnkläder. Det känns ju onödigt att köpa långa gardinlängder och stora påslakan som man sedan bara använder ett litet hörn av, så det försöker jag undvika om det är möjligt. Ibland har jag dessutom riktig tur, som vid ett tillfälle i somras då jag på loppis hittade en liten påse med ganska små grönmönstrade tygbitar som verkar vara rester efter någon annans lappsömnad. Dessa tygbitar skall snart få komma till användning i ett lapptäcke nära mig...

4 kommentarer:

  1. Haha, det här är ju lite sjukt, men det där måste vara mina gamla tyger! Loppisen i Tidafors, eller hur? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det stämmer precis, det. Då är det ju dig jag skall tacka för tygerna; de kommer att passa in superbra i det här lapptäcket. Jag har precis börjat klippa i den lite större tygbiten, så nästa blomma kommer att gå i grönt. Det var ju verkligen roligt (och lite sjukt) att jag råkade få tag i just dina tyger. Vilket sammanträffande! :)

      Radera
  2. Hej
    Så fint skrivet om lappsömnad - att använda rester, överblivet osv i första hand känns så rätt! Kul att Tyg och otyg kände igen "sina tyger".

    Du gör magiska täcken - stjärntäcket ser underbart ut på bilderna och det kommer blomtäcket säkert också att bli.

    Hälsningar Fröken Slöjd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med återbruk känns precis som du skriver helt rätt, och så är det så roligt att kombinera ihop olika mönster och färger, både från de egna gömmorna och från loppisfyndade tyger. Tack så mycket för de fina orden; jag blir verkligen superglad. Så roligt att du tycker om mina täcken.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.