fredag 24 april 2015

Om en loppisfyndad bonad

Som jag har berättat vid tidigare tillfällen är jag mycket förtjust i broderade bonader med ordspråk och håller ständigt utkik efter sådana när jag besöker second hand-butiker. Nyligen hittade jag den här bonaden för femtio kronor, vilket egentligen är oförskämt billigt med tanke på hur mycket tid, arbete och möda som någon har lagt ner på att brodera den en gång i världen. Jag tvekade inte utan köpte den på studs, och inom 24 timmar var den upphängd på en av de mest centrala platserna i huset.

Glädjen med att gå på loppis och springa i second hand-butiker är den att man plötsligt kan råka på sådana här fantastiska fynd. Man kan verkligen finna riktiga skatter på loppisar och när jag någon gång hittar en sådan, som den här bonaden, känns det helt fantastiskt. Då kan man verkligen tala om lycka.

2 kommentarer:

 1. Är också så himla förtjust i gamla bonader, och det känns ju som att de har fått ett litet uppsving på sista tiden. De var väldigt gammalmodiga när jag var barn ;-).
  Men min mor hade alltid en upphängd i köket. Ät grönt och ha det skönt, stod det på den :-) Ful var den, men bra ordspråk! Önskar jag hade den kvar nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gamla bonader är verkligen fina. Roligt om de börjar få ett uppsving, tycker jag; det är de verkligen värda. De representerar ju en tid som flytt, åtminstone de äldre bonaderna med religiösa ordspråk, uppmaningar om att vårda sitt hem, att älska varandra, bevara sina barndomsminnen i sitt hjärta, etc. De moderna väggorden med Carpe Diem och vad det nu brukar stå har väl lite tagit över bonadernas roll nuförtiden, kanske. Ät grönt och ha det skönt är för övrigt ett utmärkt ordspråk; sant är det ju dessutom också :)

   Radera