onsdag 5 november 2014

Om att knyta solv

Jag har lite planer på att få igång en vävstol nu i vinter; dock inte den stora som man väver breda mattrasor på utan en liten vävstol som passar till mindre projekt, såsom till exempel löpare. Innan vi kan sätta upp väven behövs dock knytas nya solv, så det ägnar vi oss åt för tillfället. Det är inte svårt men däremot ett ganska långtråkigt och enformigt arbete, i alla fall om man måste knyta många.

Själva solvstocken, som redskapet man knyter solv på tydligen kallas, är givetvis hemgjord. Efter att ha mätt och räknat ut hur stora våra solv skulle vara sågade pappa till träet och satte fast metallpinnarna. Jag gjorde sedan grundmålningen och mamma gjorde dekorationsmålningen. Ett riktigt samarbetsprojekt, således.

Och nu håller vi på att knyta solv för fullt.

Förhoppningsvis blir det väl färdigt så småningom...

4 kommentarer:

 1. Hittade denna blogg då jag letade efter tråd till solvning. Undrar var du köpt nylontråden. Hittar inget på nätet. Fin solvstock du har. Hälsningar Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingrid,
   Vi använder oss inte av nylontråd utan vi knyter våra solv av vanlig mattvarp. Det fungerar bra det med, tycker vi. Tack för berömmet; det är onekligen lite roligt att ha en hemgjord och därmed en unik solvstock.

   Radera
 2. Hei Ingrid. Så fin blogg du har! hvordan knyter man solv og hvilken avstånd er det mellem pinnerne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Och tack för berömmet; vi blir så glada. När man knyter solv så börjar man med att lägga varpen om den översta pinnen på solvstocken. Därefter knyter man en dubbelknut efter båda mittersta pinnarna, och slutligen knyter man en dubbelknut om den nedersta pinnen. Det blir alltså sammanlagt tre dubbelknutar. Sedan tar man av tråden. Avståndet mellan pinnarna och därmed storleken på solven beror på din vävstol och hur stor den är. Jag har solvstockar i olika storlekar till olika vävstolar. Hoppas att du fick svar på din fråga och lycka till!

   Radera