onsdag 21 november 2012

Om hur stjärntäcket växer vidare

Stjärntäcket fortsätter att växa, bit för bit varje dag som går. Det börjar närma sig slutet på handsömnaden, och det är inte särskilt många fler stjärnor som skall sys innan täcket får anses vara tillräckligt stort. Jag har tänkt ut att jag behöver sy nio stjärnor till, om inte jag har både mätt och räknat fel, vill säga. Vi får se om det blir som jag har tänkt mig...

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag tycker att ditt stjärnlapptäcke är urtjusigt och har själv börjat sy ett efter samma princip. Jag har inte sytt något lapptäcke innan och har därför en liten undran. Hur gör du med sen svarta delen utav ytterkanten; Syr du vidare med samma romber och fyller ut hålrummen eller tar du en stor bit? Jag har en bit kvar på mitt täcke (för närvarande har jag kommit upp i 14 stjärnor) men går ändå och tänker på hur jag ska göra i slutet.

  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för dina vänliga ord; så kul att du också har börjat sy på ett lapptäcke. Det är en riktigt rolig (och beroendeframkallande) aktivitet att ägna sig åt, tycker jag. Jag hoppas att jag kan svara på din fråga på ett begripligt sätt; jag skall göra ett försök i alla fall: När det gäller ytterkanten så har jag sytt vidare med samma romber som jag har använt i hela täcket. Det syns kanske inte så bra på bilderna men jag har lagt till en extra rad med bara svarta romber längst ut på kortsidan. Man kan se på den här bilden att det är lite taggigt längs överkanten där varje romb är som bredast, och där renklippte jag sedan innan jag sydde på den vinröda kanten. Dock gäller det att vara noga med att inte klippa i de handsydda stygnen utan bara i tyget (säger jag vis av erfarenhet). Beträffande långsidan så sydde jag där dit både hela och halva svarta romber för att få en jämn och rak kant. De halva romberna syns nog inte heller så bra på bild men de sitter spets mot spets med stjärnorna. För att få till halva romber klippte jag helt enkelt en vanlig romb-mall på mitten och använde den som mall till att sy halva romber.

   Jag valde således att fylla ut med svarta romber för att få kanterna jämna men jag har också sett en del täcken där man har sytt stjärnor ända ut i kanten, och det gör att det finns både hela och halva stjärnor längs kanterna. Man kan alltså göra på lite olika sätt, beroende på vad man tycker är snyggast. Hoppas att detta var svar på din fråga och lycka till med ditt täcke.

   Radera