fredag 22 juni 2012

Om en hemgjord midsommarstång

Jag har sett att man i en del butiker kan köpa en liten midsommarstång till att ha på ett bord eller en bänk, och även om de som finns till försäljning är fina så är det roligare att göra en egen, dessutom en med riktiga löv. Så nu skall jag visa hur pappa och jag gjorde vår egen bordsmidsommarstång.


Pappa gjorde i ordning stommen och den tillhörande foten i trä. Till ringar hade jag tänkt använda två gamla kasserade gardinringar. Jag tog dock bort nyporna som man hänger gardinerna i så att bara träringarna återstod.

Sedan var det dags att börja linda stången med björklöv och fästa med grönfärgad blomsterbindningstråd. Björklöv hör midsommartider till, tycker jag.

Det är viktigt att inte ta för många löv i taget; utan det skall vara små buketter som surras fast med ståltråden. Sammanlagt gick det dock åt en större mängd löv än jag hade räknat med.

När sedan hela stången var lövad lindades gardinringarna med band, och så knöts de fast med rosetter i tvärslån. Därefter korslades ett band om mitten, lindades om ringarna och knöts sedan med ännu en rosett i toppen, där jag stack ner en liten pappersflagga. Klart!

Kanske är vår midsommarstång inte lika perfekt som de man köper i butiken, men den har ett personligt uttryck, och det är för mig det viktigaste. Och med denna lilla beskrivning av en hemgjord midsommarstång önskar jag och Ellen en glad midsommar.

2 kommentarer:

  1. Den blev fin, särskilt när Ellen sitter bredvid.

    SvaraRadera
  2. Precis vad jag tycker också. En bild som Ellen är med på förskönar verkligen det fotograferade föremålet.

    SvaraRadera