tisdag 12 juni 2012

Om att tova väskor i tvättmaskinen

Att tova i tvättmaskinen är som jag har påpekat förut ingen exakt vetenskap, och det kan vara svårt att veta hur mycket föremålet i fråga krymper. Här kommer ett exempel på hur det kan se ut: 

På den här bilden visas en färdigstickad väska; den är gjord i ett tvåtrådigt ullgarn på stickor nummer fem. Alla trådar har fästs och den här väskan är redo att tovas i tvättmaskinen.

Och här ses en väska stickad på samma sätt i ett tvåtrådigt ullgarn, men efter att ha tovats i tvättmaskinen. Som synes så har den blivit betydligt mindre och stadigare.

När man lägger de båda väskorna ovanpå varandra så syns skillnaden tydligt; ungefär så mycket som på bilden ovan krymper en väska efter en maskintvätt. Fast resultatet är förstås svårt att förutsäga; ibland kan väskan ha tovats för lite så att man då måste tvätta den en gång till, och andra gånger kan den ha gått ihop för mycket och då är det inte mycket att göra. Så det finns inga garantier när man tovar på det här sättet. Men det är alltid lika spännande varje gång man öppnar luckan till tvättmaskinen för att se hur resultatet har blivit, och ofta blir det riktigt bra.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag blev alldeles kär i formen på den här väskan och i kuvertväskan lite längre ner. Skulle ni kunna tänka er att dela med er av mönstren till dessa två? Och vilka garner och så vidare som har använts?

  /Lisa

  SvaraRadera
 2. Oj, så roligt att någon blir alldeles kär i någonting som vi har gjort. Det är nog den bästa komplimang man kan få - tack så mycket! Beträffande mönster så har vi inte använt något sådant, utan vi brukar hitta på lite hursomhelst och prova oss fram. Dessutom var det rätt så längesedan sedan som dessa tillverkades vilket gör att vi inte riktigt minns hur vi gjorde. Den stickade väskan är i alla fall slätstickad med ett tvåtrådigt ullgarn. Vilket märke det var på garnet är det ingen som kan komma ihåg, men det brukar stå på garnbanderollen om garnet är lämpligt att använda till tovning. Där kan man också se vilka stickor som är passande till garnet; vi har för oss att vi använde stickor nummer fem eller däromkring. När man skall sticka väskan börjar man med en rektangulär botten. Man får ju tänka på att göra den extra stor med tanke på att väskan sedan skall tovas. Vi uppskattar att den innan den tovades var ungefär 60 cm gånger 25 cm (om vi minns rätt), vilket ju är ganska stort. Sedan plockar man upp maskor på rundsticka runt botten och stickar runt så långt man vill, beroende på vilken storlek man vill ha på väskan. Detta är som du förstår ingen exakt beskrivning, men så har vi ju inte följt någon sådan heller, utan har improviserat och provat oss fram. När det sedan är dags att tova väskan i tvättmaskinen kan det vara bra att ta ett ganska kort tvättprogram på 40 grader, och sedan tova den fler gånger om det skulle visa sig behövas. Risken finns annars att väskan tovar ihop sig för mycket och blir helt misslyckad. Vårt tips är att du provar dig fram såsom vi har gjort, och börjar med något litet projekt. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Beträffande kuvertväskan så vet jag inte riktigt vilken du menar, men det är ju samma sak med den att vi inte har något särskilt mönster utan har tillverkat den genom att prova oss fram. Så det är svårt för oss att dela med oss av någon exakt beskrivning. Men tack så mycket för dina vänliga ord!

  SvaraRadera