söndag 29 mars 2015

Om en varmgul kudde med återbruksbroderi

Den här varmgula återbrukskudden sydde jag för ett bra tag sedan men av någon anledning tycks jag ha glömt att visa den på bloggen. Nå, bättre sent än aldrig brukar man ju säga, så här kommer en senkommen förevisning av min kudde.

Kudden består först och främst av ett färgstarkt broderi i långstygn som jag hittade i second hand-butiken för en billig penning. Jag fastnade särskilt för färgerna och för det faktum att motivet föreställer just ett löv, ty jag visste då genast vilken fras jag senare skulle brodera på kudden. Det färgglada broderiet var då jag köpte det uppspänt på en spånskiva och hade fungerat som en tavla, så jag sprätte bort det från skivan, tvättade broderiet och ramade sedan in det med varmgult linnetyg.

Sedan sydde jag dit bokstäverna med korsstygn. Orden jag valde är ett citat från en TV-serie som jag har älskat högt sedan jag var tonåring, så den här kudden fick bli lite av en hyllning till den. Jag centrerade texten ovanför broderiet och satte texten under det åt vänster, och att blanda på det här sättet inser jag nu i efterhand att jag kanske inte borde ha gjort. Det hade nog blivit bättre att antingen centrera båda texterna eller att sätta båda till vänster. Men nu är det som det är och ingenting att göra åt.

Till sist sydde jag ihop kudden och satte tofsar i brunt ullgarn i de fyra hörnen; garnet var en rest efter ett tidigare projekt. Tofsar i hörnen är det klassiska knep som jag brukar ta till när det gäller att dölja att kudden inte är helt symmetrisk och rak; det fungerar alltid lika bra och är rentav nödvändigt för en föga skicklig maskinsömmerska som jag.

Och därmed fick jag en gul kudde att pryda soffhörnet med. Den här kudden uppskattar jag verkligen, dels för att jag tycker mycket om färgerna men också för att den just fungerar som en hyllning till en älskad TV-serie. Och så känns det förstås bra att kunna göra något nytt och unikt av sådant som någon annan inte längre vill ha utan har lämnat till second hand-butiken. Återbruk är verkligen fantastiskt!

4 kommentarer:

 1. Jättefin, och vilka härliga bilder med den söta fåtöljen och snödropparna! Vad är det för tv-serie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en 80-talsversion av Robin Hood-legenden som jag såg på TV i min ungdom och då blev riktigt förtjust i. Sådant som jag tyckte om under tonårstiden har av någon anledning fastnat allra djupast i mig, oavsett om det gäller musik, böcker, filmer, TV-serier, etc. Tonåren är väl en sådan period i livet, antar jag, då saker och ting gör som djupast avtryck på en som människa. Tack för din kommentar.

   Radera
 2. Snyggt återbrukat! Kul jag hittade hit till dig :-)

  SvaraRadera