lördag 6 april 2013

Om vävdrömmar och en färgstark hallmatta

För tillfället är det arbete, studier och praktik som gäller, så just nu blir det inte särskilt mycket tid och ork över till handarbete, annat än några enstaka virkade rutor lite då och då. Jag kan dock inte låta bli att snegla på vävstolen, som har stått orörd i ett hörn ett bra tag. Det skulle kanske vara roligt att börja med en trasväv igen. Vävstolen är solvad med svart mattvarp och klippta trasor finns det gott om, så det är egentligen bara att sätta igång den dag andan faller på. Just nu har jag dock inte tid, men till sommaren, kanske....

Den här mattan är bland de senaste trasmattorna som jag har vävt; den är kanske tre år gammal och är en av två likadana som är gjorda för att passa i hallen. Jag tycker om färgstarka mattor, och här fick jag utlopp för mitt behov av färg. Bottnarna går till största delen i svart för att de skall "hôlle mä lorten," som det heter i detta hus, det vill säga grus och löv och annat som oundvikligen hamnar på golvet i en hall syns inte lika väl mot en mörk matta som mot en ljus. Därav de mörka bottnarna.

Bottnarna är gjorda av gamla skräptrasor; ett material som det finns gott om i mina gömmor och som är roligt att väva med. Huvudfärgerna är svart och grått, men den uppmärksamme ser att det har smugit sig in en och annan trasa i andra färger också. Det ger trasmattan lite mer liv, tycker jag.

Och bården går i rött, rosa och lila, och har en kant i grönt med gula rosengångsinslag. Här kom bland annat en rosa duk och en gammal lila blus med guldbroderier till användning. Och jag fick leka med färggranna trasor och blanda dem efter mitt tycke. Det är inte utan att jag längtar lite efter att väva igen...

2 kommentarer:

  1. Jag gillar din färggranna matta som liksom håller med lorten. Det är så mycket som följer med in i hallen. Vi har dessutom hundar och katter som drar in smuts av olika slag + en massa djurhår.
    Ha det så gott och hoppas du hittar framtill vävstolen snart igen.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  2. Tack för din snälla kommentar. Ja, det skulle faktiskt vara roligt att väva igen. Förhoppningsvis kan det bli tid till det till sommaren, om jag fortfarande har vävlusten kvar då, vill säga. Vi får se hur det blir.

    SvaraRadera