söndag 18 mars 2012

Om tillverkning av armband med säkerhetsnålar

Jag har fått en fråga om jag kan beskriva mer noggrant hur jag gör armband av säkerhetsnålar, som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg. Tyvärr kan jag inte skicka instruktioner privat via mail, men här på bloggen kan jag gärna ge en mer ingående beskrivning på hur jag brukar göra.

Man börjar med att trä upp pärlor på sina säkerhetsnålar, i de färger och storlekar man vill ha. Jag har här använt ganska små pärlor, men man kan nog prova att använda sig av större varianter, och kanske till och med blanda både små och stora pärlor på samma säkerhetsnål. Det gäller att hitta det som man själv tycker ser bäst ut. 

För att undvika att säkerhetsnålarna plötsligt öppnar sig när man väl har på sig armbandet, bör man nypa till huvudet på varje nål med en tång, eller fästa den med lite lim. Det är väl värt den extra tid det tar eftersom säkerhetsnålar är vassa, vilket ju ligger i nålars natur, och man kan skada både sig själv och andra om de plötsligt hoppar upp när man har armbandet på sig. Dessutom är det aldrig särskilt trevligt när det rasar en kaskad av pärlor i golvet när en eller flera säkerhetsnålar öppnar sig för att man har råkat luta sig mot någonting. Så se till att säkerhetsnålarna håller sig stängda. 

Sedan är det dags att trä upp säkerhetsnålarna på en tråd. Jag använder mig av en vanlig resårtråd. Nålarna måste träs upp tvärtemot varandra hela tiden, vilket innebär att man först trär i huvudet på den ena, sedan längst ner på den andra, huvudet på nästa, och så vidare. Detta för att det skall bli jämnt och snyggt. I exemplet här har jag lagt in en tom nål mellan varje pärlbeprydd sådan, men det måste man förstås inte göra, utan man kan prova sig fram till vad man själv tycker bäst om. Man kan också trä på en pärla på resårtråden mellan varje säkerhetsnål, om man så önskar.

När man har fått upp alla sina säkerhetsnålar på resårtråden så knyter man till ordentligt, och därefter trär man i en resårtråd till i den nedre kanten av säkerhetsnålarna. Och sedan är det klart! 

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag undrar var du köpt säkerhetsnålarna? Jag antar att det går en hel del.
  Svara gärna med mail då jag kanske inte hittar den här sidan igen.
  MVH
  barbro52@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag undrar var du köpt säkerhetsnålarna? Jag antar att det går en hel del.
  Svara gärna med mail då jag kanske inte hittar den här sidan igen.
  MVH
  barbro52@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är flera år sedan som jag gjorde detta armband så jag minns faktiskt inte var jag köpte dem. Säkerhetsnålar kan du dock få tag på i till exempel tyg- eller hobbybutiker. Lycka till!

   Radera
 3. Hej! Jag jobbar med ett barnmaterial/söndagsskolmaterial som heter Skatten och undrar om jag kan få använda någon av dina bilder för att visa hur man gör dessa armband! Jag har gjort dem för länge sedan, men har ingen bild :)
  sve.sofia@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, du får gärna låna bilderna om de kan vara till hjälp, inga problem. Jättesnällt att du frågade innan (dock tycker jag att armband av säkerhetsnålar låter som ett ganska farligt projekt för barn; säkerhetsnålarna är ju jättevassa. Jag hoppas att det är äldre barn som skall göra dem)
   Med vänliga hälsningar,
   /Maria

   Radera
  2. Sofia Svensson10 maj 2017 21:56

   Tusen tack! Precis, det är för större barn :) De mindre får större pärlor och inga nålar! Allt gott!

   Radera
  3. Det låter bra. Lycka till!

   Radera