söndag 17 maj 2015

Om början på ett yllebroderi

Häromveckan påbörjades arbetet med ett nytt yllebroderiprojekt, och här kommer en beskrivning av hur det gick till. Först ritade mamma upp en enkel skiss över hur broderiet skall se ut på ett vanligt A4-papper. Tanken är att slutprodukten skall bli en liten nätt väska och att broderierna skall vara på fram- respektive baksidan. Inspiration till motiven kommer från olika mönsterböcker men de har fått en egen twist.

Därefter ritades motiven av med vattenfast tuschpenna på genomskinlig plast. Man kan säkert använda sig av olika sorters plast; vi tog OH-plast då det var vad vi råkade ha hemma.

Därefter prickades mönstret med en ganska tjock säkerhetsnål. För att skydda bordet använde jag ett välanvänt underlag för torrtovning.

Resultatet av prickningen blev många små hål längs de svarta mönsterlinjerna.

Därefter lades den prickade plasten mot den bit vadmal vi hade klippt till, och så målade vi med vit textilfärg över hela plastens baksida.

Sedan drogs plasten bort och då hade motivets konturer överförts till tyget. Plasten går att skölja av med varmt vatten om man vill använda den som mall fler gånger. Eftersom väskan skall vikas dubbel måste man tänka på att vända uppochner på det nedre motivet när man överför det, för att det skall bli rättvänt på den färdiga väskan.

Och nu har mamma börjat med sömnaden av broderiet (en kant tråcklades längst ner för att visa var väskan skall vikas). Fortsättning följer så småningom när arbetet har kommit lite längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar