söndag 13 januari 2013

Om handsömnadens färdigställande

Äntligen är jag klar med handsömnaden på mitt stjärntäcke. Jag började att sy på det i april, så det har tagit ganska lång tid att få det klart. Men då har jag förstås inte sytt på det varje kväll, utan bara när jag har haft lust. Pappa frågade mig hur många lappar täcket består av, och det var en bra fråga som jag med mina begränsade kunskaper i matematik inte kan besvara. Men många lappar är det i alla fall; det kan min välslitna  läderfingerborg intyga.

Det roliga med det här lappsömnadsarbetet har varit att välja ut och kombinera ihop tyger till stjärnorna. Jag har försökt välja tyger som matchar eller i alla fall liknar varandra i varje stjärna. Dessutom är det extra roligt att kunna använda tyger som jag tycker mycket om eller som jag har en särskild relation till. Det här randiga tyget i stjärnan ovan hade vi kuddar i när jag var liten, till exempel, och det är med som ett litet barndomsminne.

Det fina tyget med svalor i den här stjärnan tilltalar mig mycket, eftersom jag så här års saknar de levande svalornas kvitter och flygningar. Så nu kan jag titta på det här tyget medan jag väntar på att svalorna skall återvända söderifrån, fast det återstår ju ännu många månader tills dess, förstås.

Härnäst återstår arbetet med att montera ihop täcket. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag skall sy en kant runt de handsydda stjärnorna, eller om jag skall låta det vara som det är med bara den svarta kanten runt alltihop. Till baksidestyg hade jag tänkt använda det ovan; ett fint gardintyg som jag har köpt i second hand-butiken. Under förutsättning att det räcker, vill säga; det beror på om jag beslutar mig för att kanta täcket eller inte. Det återstår ännu att se vad jag bestämmer mig för.

4 kommentarer:

 1. Wow så vackert och vilket otroligt jobb du lagt ner! Vilken klenod! Hur stort är det nu?

  SvaraRadera
 2. Ja, jag instämmer. WOW, vad mer kan man säga , vilket arbete och så vackert. Hoppas baksidetyget räcker till också.

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt!
  Jag tycker du ska lämna framsidan som den är nu. Läckert med det svarta som så skarp kontrast mot färgerna, i mina ögon i alla fall:)
  Och baksidestyget blir perfekt! Hoppas det räcker.
  Och TACK för inspirationen! Jag har fått överta en hel massa mallar och några färdigsydda (om man vill ha den storleken förstås) "rutor" av sexkanter. Fick med i en låda med textilsaker när farmor flyttade.
  "Med tiden" har jag tänkt sy några sexkanter här o där... Kanske klart om 10 år eller så. Blev i alla fall så glad att se ditt och se att det går!

  SvaraRadera
 4. Tack för de snälla kommentarerna; de värmer mitt lilla hjärta. Storleken på täcket är ungefär 1,40 på bredden och 2,10 på längden. Om jag sätter på en kant så blir det ju ännu lite större, men det återstår att se hur jag gör med den saken. Kanske har du rätt, Eva, i att det duger som det är. Dessutom är det ju bra om inte täcket blir alltför stort, eftersom det ökar möjligheterna till att mitt baksidestyg skall räcka.

  Roligt att kunna inspirera någon, dessutom. Det här med handsömnad låter kanske inte så kul men det är betydligt roligare än vad det verkar. Det är ett utmärkt handarbete att ägna sig åt framför TVn, till exempel, eller så kan man ha några rutor att sy ihop när man sitter på bussen, åker tåg eller liknande. Roligt att du har dina efter din farmor dessutom; det gör det extra värdefullt. Lycka till med din sömnad.

  SvaraRadera